En vattenfelsbrytare

Vattenfelsbrytare

Cyklande Rörmokaren Kök, Vatten, VVS

Vad är en vattenfelsbrytare?

Vattenfelsbrytaren finns i många olika upplagor – alltifrån att de stänger av inkommande vattnet till en vila eller bara till en separat enhet, till exempel en tvättmaskin i ett kök. Vattenfelsbrytarens arbetssätt skiljer sig åt beroende på produkt och därmed är också kostnaden olika. Det finns avancerade typer av vattenfelsbrytare som monteras på inkommande vatten och kopplas till en datacentral som sedan analyserar och utvärderar vattenförbrukningen. Dessa centraler kan känna av små mängder vatten som läcker ut vid tillfällen då ingen är hemma och slå av vattnet.

Det finns också mer mekaniska varianter som arbetar med svagströmsledningar som placeras under tvättmaskiner, diskmaskiner och dylikt. Som vid kontakt med vatten bryter tillförseln av vätska. Dessa fungerar med hjälp av en magnetventil som stänger till flödet. Det kräver elektricitet och måste därför monteras i ett utrymme där det finns tillgång till ström.

När behöver jag en vattenfelsbrytare?

Vattenfelsbrytare krävs till alla vattenanslutna apparater i utrymmen utan golvbrunn med undantag för diskmaskiner. Detta betyder att försäkringsbolaget ställer krav på att apparater som tvättmaskiner, kaffemaskiner med vattenanslutning, kylskåp med ismaskin med mera kräver att det installeras en vattenfelsbrytare, För att förenkla kan man säga att alla apparater du ansluter permanent till vatten (förutom diskmaskin). Med permanent menas en vattenanslutning med flexibel slang eller kopparrör men som inte behöver kopplas bort eller stängas av efter användning.

En utav de vanligaste installationerna med vattenfelsbrytare är numera installationer av tvättmaskiner i kök, något som populärare och populärare i takt med att lägenheter blir mindre och mindre. De praktiska fördelarna med att tvätta själv och inte behöva boka tid och ta sig till en tvättstuga gör att allt fler letar efter en lösning för att ha en egen tvättmaskin. Då badrummet är för litet för att kunna rymma en är köket ofta det naturliga valet då både avlopp och vatten finns tillgängligt.