Diskmaskinsavstängningsknapp

Diskmaskinsavstängning – vad är det?

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

Ett problem vi stöter på då och då vid beställningar av diskmaskinsinstallationer är att blandaren från vilken vattnet ska dras saknar diskmaskinsavstängning. I somliga fall finns det en ballofix under diskbänken som kunden vill att vi ska koppla in diskmaskinen på. Problemet med det är dock att med de säker vattenregler som gäller sedan ett antal år tillbaka måste en diskmaskin installeras med diskmaskinsavstängning ovan diskbänk. Detta lämnar oss med ett antal olika lösningar som vi kan tillämpa för att göra en godkänd diskmaskinsinkoppling som följer branschkraven.

Blandare med diskmaskinsavstängning

De flesta blandare ges numera ut i två versioner – en utan och en med diskmaskinsavstängning. Diskmaskinsavstängningen är det lilla vred som ofta finns på foten av blandaren och som leder ner kallvatten genom det tredje rör, eller slang, som återfinns på dessa modeller. Funktionen är enkel. Du vrider på vredet och diskmaskinen har då tillgång till vatten. Denna ska du sedan stänga av när maskinen inte används för att förebygga fuktskador. Vi förstår givetvis att detta är någonting som få tillämpar i sin vardag, men vi rekommenderar starkt att man åtminstonde stänger av den när man reser bort – och inte har möjlighet att ha koll på hur det står till hemma i köket på ett par dagar.

Jag har köpt en blandare utan diskmaskinsavstängning – vad gör jag nu?!

I dessa fall finns det tre olika tekniska lösningar för att fortfarande kunna installera diskmaskinen korrekt:

Manuell diskmaskinsavstängning

När vi pratar om en manuell diskmaskinsavstängning påtalar vi en avstängningsventil som likt den som sitter på en blandare fysiskt måste vridas om vid bruk av diskmaskinen. Dessa ansluts via rör eller slang från en T-rörskoppling under diskbänken.  När man installerar en manuell diskmaskinsavstängning krävs det att det redan finns, eller att det borrar ett hål genom bänkskivan eller diskhon som man sedan installerar diskmaskinsavstängningen  genom. Diskmaskinsavstängningen har i sin tur ytterligare en anslutningspunkt mot diskmaskinen som är förberedd för de vanligaste typerna av anslutningsslang från diskmaskiner.

Elektronisk diskmaskinsavstängning

Elektroniska diskmaskinsavstängningar är i huvudsak indelade i två olika typer, som sedan har två undergrupper vardera.

Elektronisk diskmaskinsavstängning med röranslutning

Elektronisk diskmaskinsavstäning har samma anslutningsprincip som den manuella diskmaskinsavstängningen men skillnaden är att den är elektroniskt styrd och därför stänger av tillförseln av vatten efter en förinställd tid. Detta minskar risken för vattenskador signifikant, då vattnet endast är kopplat till maskinen då den används. Den här kommer i två olika upplagor; batteridriven och sladdansluten.

Trådlös elektronisk diskmaskinsavstängning

Den trådlösa elektroniska diskmaskinsavstängingen kräver inget hål genom diskbänken utan styr magnetventilen som sitter kopplad mellan vattentillförseln och diskmaskinen. Detta förenklar förutsättningarna vid installation men gör dock att armaturen betydligt mycket dyrare än den manuella diskmaskinsavstängningen. Även denna modell kommer i en batteridriven och sladdansluten.

Skillnaden mellan batteridriven och sladdansluten diskmaskinsavstängning

Ur miljösynpunkt är det givetvis bättre med en sladdansluten diskmaskinsavstängning, tyvärr kräver ju denna att det finns ett eluttag under diskbänken. Men i och med att diskmaskinen också kräver detta går det oftast att lösa genom att sätta ett dubbeleluttag under diskbänken. Tyvärr är dock de sladdanslutna diskmaskinsavstängningarna cirka 300 kronor (eller cirka 10-15%) dyrare än de batteridrivna ditona. Men underhållskostnaderna är lägre iochmed att du inte behöver tänka på att byta batteri med jämna mellanrum. Däremot kräver fortfarande den trådlösa kontrollen batterier oavsett om du har en sladdansluten magnetventil eller ej.

 

Vi hoppas att den här guiden kan hjälpa dig i ditt val av vilken typ av diskmaskinsavstängning du vill sätta men vi vet också att priset är en avgörande faktor för många. Och därför kommer vi att lämna ett cirkapris på de olika armaturerna i en prislista på material som snart kommer att publiceras

Exempelpriser:

Manuell diskmaskinsavstängning Oras – ca 850 kronor exklusive moms

Elektronisk batteridriven diskmaskinsavstängning Mora – 2000 kronor exklusive moms

Trådlös diskmaskinsavstänging med sladd Oras – 1840 kronor exklusive moms

 

Om ni är intresserade av våra tjänster kan ni antingen kontakta oss via vårt kontaktformulär eller på telefon 076 885 68 76.

Ni kan också läsa om våra artiklar, dels om att byta kran/blandare men också om diskmaskinsinstallationer.