en ballofix

Den mystiska ballofixen

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

en ballofix

Ballofix – en vanlig modell av kulventil

Vid kontakt med rörmokare nämns ofta ordet ballofix när det kommer till VVS-installationer i badrum och kök. Vad är då denna attiralj och vilket syfte fyller den?

Ballofix är från början benämningen på ett fabrikat. Likt ordet Jeep har dock märket blivit synonymt med företeelsen. Det som ballofix hade var en liten, smidig och snygg koppling som med hjälp av en liten kulventil smidigt och lätt kunde stänga av vattnet utan att stora vred eller spindelventiler behövdes. Numera finns det många andra fabrikat som erbjuder exakt samma typ av lösning som originaltillverkaren.

Den korrekta benämningen på rördelen är förkromad kulventil.

Ballofixer används för att stänga av delar av vattensystemet i lägenheten så att man kan arbeta utan att stänga av stamventiler som då påverkar alla lägenheter som berörs av stammen. Ballofixerna monteras ofta precis där vattnet kommer in till badrummet eller strax under blandaren i kök. Det är nämligen de ställen där det anses vara smidigast av VVS-montörer att kunna strypa vattentillförseln för att kunna jobba på ett enkelt sätt.

Ballofixer finns i många olika upplagor och modeller. Alltifrån tio till tjugotvå millimetersrör de kommer dock alltid i kromat utförande. Det här beror på att det är den vanligaste typen av rör som man har i sitt badrum.

Vad händer när en ballofix läcker?

En läckande ballofix kan ställa mer eller mindre besvär beroende på var den är monterad. I ett badrum är det generellt sett inga större problem om den läcker då detta inte behöver åsamka några vattenskador tack vare tätskiktet.

Är det ett läckage i ett kök som inte upptäcks i tid kan det ställa till med desto större problem. Därför finns nu också kravet på plastmatta i köksskåp där rörkopplingar finns monterade.

En läckande ballofix kan läcka på flera ställen. Det kan handla om att den läcker från klämringskopplingarna eller självaste vredet som vrider om kulventilen i ballofixen. Men det händer också, även om det är ovanligt, att läckage uppstår i själva gängan som håller kulventilen på plats.

Hur åtgärdar man en läckande ballofix?

Läckande ballofixer är oftast ingen större idé att försöka reparera då de oftast börjat läcka på grund av korrision eller slitage och är väldigt lätta att byta.

Vid bytet av ballofix måste man stänga av vattentillförseln innan ballofixen. Vanligtvis betyder det att man behöver stänga av stammen som förser lägenheten med vatten.