en sdadventil/avtappningsventil

Urtappning av värmesystem

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren Leave a Comment

Ett vanligt förekommande problem i fastigheter är att värmesystemet så småningom börjar läcka på diverse olika punkter vilket i sin tur behöver åtgärdas.

Ofta går det att frysa rören för att då slippa behöva tappa ur värmesystemet. Detta är fördelaktigt att göra då man vanligtvis fyller på värmesystemet med färskvatten som innehåller syre och därför får värmesystemet att börja rosta.

Man bör därför fylla på värmesystemet så sällan som möjligt då det annars förkortar såväl livslängd som försämrar funktion i värmesystemet. Detta bidrar till att radiatorventiler och armaturer sätts igen förutom att de också på sikt kan rosta hål i rör. Om man inte kan frysa rören på grund utav rörens läge eller att det är ett droppande eller rinnande läckage som därför gör att det inte går att frysa så kan man istället stänga av stamventilerna och tappa ur stammen. I dessa fall är det också bra att försöka tappa ur så lite som möjligt så att så lite syresatt vatten som möjligt fylls på i systemet. Det vill säga att man till exempel inte tappar ur allt vatten ifall att arbetet som ska utföras ligger på de översta våningarna, då det då ofta räcker med att man bara tappar ur halva stammen. Är detta heller inte möjligt då stamventilerna kan vara gamla och inte fungerar som de ska, det vill säga att se inte klarar av att öppna eller stänga ordentligt behöver man i sådana fall byta ut dessa. Det innebär då att man måste stänga av hela värmesystemet med undantag för de stammar som man kan stänga in vattnet på uppåt.

Är stamventilerna överlag då i dåligt skick kan det vara ett bra tillfälle att byta samtliga då det innebär att man i princip tappar ur hela systemet som är både tidskrävande och dåligt för dess åldersbeständighet och det kan då vara värt att byta samtliga gamla stamventiler för att slippa återkommande problem med läckage och urtappningar. 

Om ni har problem med era stamventiler, eller andra spörsmål som ni vill se över i er bostadsrättsförening eller lägenhet, tveka inte att kontakta oss på Cyklande Rörmokaren, antingen på telefon 076 885 68 76 eller via vårt smidiga kontaktformulär.

Lämna ett svar