Installation-av-diskmaskin

Installation av diskmaskin

Dags att köpa diskmaskin?

Förutom det faktum att diskmaskiner är tidsbesparande och ett bekvämt sätt att slippa handdiska på så är de också en besparing för miljön i form av vatten och energiåtgång. En diskmaskin som diskar på eco-program (vilket tar all vardagsdisk utan problem och arbetar på lägre värme, men i gengäld tar längre tid) förbrukar normalt sett bara ca 10 liter vatten medan att fylla en diskho ofta kräver minst 30-40 liter, efter vilket man också ska skölja disken. 

Så vad bör man veta och tänka på innan man bestämmer sig för vilken diskmaskin man ska köpa?

Om ni vill ha hjälp med att installera er diskmaskin och bor i Stockholm – tveka då inte att kontakta oss via vårt kontaktformulär!

Regelverk för diskmaskinsinstallation

Placeringen är en av de viktigaste aspekterna när det kommer till inköp av diskmaskin. Sedan 2021 har det på sätt och vi blivit enklare med var  man får placera den. Eventuellt kan man också dock argumentera för att det blivit desto jobbigare att få det att fungera i äldre kök som inte haft diskmaskin tidigare. Detta då det sedan 2021 är ett krav att maskinen installeras utan fogar mellan anslutningspunkterna. Det gör att man bara kan installera den i anslutning till diskhoskåpet för att slangarna ska kunna räcka för både tappvattnet och avloppet. Vissa återförsäljare erbjuder maskiner med extra långa slangar så att man kan komma runt detta problemet om man har varit uppmärksam tidigt och efterfrågat detta vid beställning. 

Tidigare fanns det möjlighet till att förlänga rören men denna möjlighet är borttagen för att man ytterligare ska minska risken för vattenskador. Tyvärr gör regelverket klart att man heller inte får förlänga fram till anslutningsrören även om det är inom diskhoskåpet. Detta kan tyckas konstigt då man får göra det med många andra typer av apparater såsom kylskåp och kaffemaskiner i köket, men alltså inte med diskmaskiner om man ska hålla sig inom regelverket. 

Utöver detta så kräver Säker Vatten att maskinen står på en plastmatta med uppvikta kanter på sidorna och bakåt som leder fram vattnet framför sockeln vid eventuellt läckage. Det ska också vara en plastmatta i diskhoskåpet eller under skåpet med samma funktion som den under diskmaskinen. Inget vatten ska kunna rinna iväg någon annanstans än i framkant av köket eller skåpet. Så är det en massa hål för rören som kommer upp ur golvet ska dessa tätas mot plastmattan så att det inte kan rinna iväg vatten utan att upptäckas. Blandaren ska också ha en diskmaskinsavstängning, alternativt så ska det finnas en separat sådan som man stänger av ovanför diskbänken. 

De flesta blandare tillverkas i två utföranden; med eller utan diskmaskinsavstängning. Men IKEA har gått ifrån detta nu och erbjuder endast utan. Detta innebär att man måste köpa till deras elektroniska diskmaskinsavstängning som både via sladd- och trådlös anslutning säger till en magnetventil när den ska öppnas för att maskinen ska få vatten.

Det finns också manuella separata diskmaskinsavstängningar där dessa monteras genom ett hål i diskbänken med ett vred som stänger av och sätter på vattnet. Det viktiga i det hela som regelverket kräver är att man måste kunna stänga av vattnet lätttillgängligt utan att behöva öppna några luckor eller liknande. Detta innebär att om det sitter ett vred under diskhon som diskmaskinen är ansluten mot så är detta inte tillräckligt för att en installation ska vara godkänd. 

Mått och modell

Nu vet vi vilka förutsättningarna är för att kunna koppla in den och det är dags att börja kolla på mått och modell. Det vanligaste är att man installerar antingen en maskin som är 60 eller 45cm bred. Detta för att det ska passa in mellan de vanligaste typerna av skåpmoduler som man då demonterar för att istället kunna placera in diskmaskinen.

Beroende på vad man gillar kan man här sedan välja om man vill ha en diskmaskin med integrerad lucka. En integrerad lucka är när man installerar en kökslucka monterad på maskinen så att den smälter in i resten av köket. Det är dock viktigt att man har koll på måtten på köket då olika köksåtgångar har luckor som kan vara kortare än dagens modernare kök och då kan det vara som så att maskinen inte blir helt täckt av den nya luckan. Ett annat vanligt problem som vi stöter på med folk som vill installera om sina gamla maskiner i nya kök är att luckan i stället är för stor och inte går att öppna med en gammal modell av maskin med integrerad lucka.

Det är också bra att kontrollera höjden upp till diskbänken om man har kök som är lite äldre. Det är nämligen inte helt ovanligt att maskinen inte får plats under köksbänken då dom oftast är gjorda för kök med standardhöjden 90 cm. Så för att slippa besvikelser och onödiga extra kostnader bör man alltid kontrollera med din återförsäljare av diskmaskiner att den är kompatibel med de köksluckor och den höjd på kök som just du har hemma.

En annan bra sak att tänka på innan man köper en maskin är hur stor den behöver vara. För ett hushåll på 2 personer är det generellt mycket bättre med en 45cm maskin då det annars tar lång tid innan den blir full och sätts igång. Detta kan då resultera i att det blir mögel och dålig lukt i maskinen därför är det också bra att inte lämna maskinen full med massa smutsig eller nydiskad disk om man ska resa iväg och lämna maskinen stängd utan att den kan torka ordentligt. 

Bänkdiskmaskiner

Om man nu inte kan få tag på någon standarddiskmaskin som passar måtten och inte vill modifiera köket så finns det bänkdiskmaskiner. dessa är mindre och placeras normalt sätt på diskbänken eller i skåpet inunder om tillräckligt med utrymme finns. De kan ofta vara lite krångligare med dessa om de ska vara på diskbänken med hur man ska lösa avlopp och tappvatten till dessa på ett snyggt sätt men det finns skräddarsydda lösningar som vi på Cyklande Rörmokaren är vana att utföra för att lösa dessa problem. 

Att tänka på för att underhålla din maskin

Ett mycket vanligt fel som folk brukar göra framför allt när dom tycker att diskmaskinen börjar diska dåligt är att man sköljer av disken med varmt vatten innan man ställer in den. Detta för att man tror att diskmaskinen ska kunna diska av disken lättare på så vis. 

Men diskmedlet i diskmaskiner är inte det samma som vi använder vid handdisk som är vattenlösligt, utan diskmaskinens diskmedel löser sig bara med fett. därför är det viktigt att man inte sköljer av disken med varmt vatten innan man ställt in den i diskmaskinen då det spolar bort mat fett och diskmedlet löser sig dåligt och lämnar kvar små vita prickar av diskmedel på disken. Det bästa är således att man bara skrapar av matresterna och sedan ställer in dom i diskmaskinen. 

Att rensa filtret

Allt vartefter som att man använder maskinen så kommer det en massa matrester och annat som sätter igen filtret. Normalt sett så finns det 2 filter efter varandra som det är bra att rensa med jämna mellanrum för att maskinen inte ska få problem med att pumpa bort smutsigt vatten och således inte heller få disken helt ren. 

Koppla inte maskinen till varmvatten!

Med undantag för grovköks- och industridiskmaskiner som har speciella diskmedel ska hushållsdiskmaskiner aldrig kopplas till varmvatten. Detta för att det första maskinen gör är att spola disken. Men spolar den disken med varmvatten så öppnar sig behållaren för diskmedlet mekaniskt och det är risk för att den spolar iväg stor del av diskmedlet utan att det hunnit verka. Och således blir inte disken lika ren. Dessutom kan maskinens anslutningar ta skada som inte är gjorda för varmvatten. Därför gäller heller inga garantier hos återförsäljare om man anslutiti en maskin för kallvattten på varmvattnet.

Är du intresserad av att installera en diskmaskin eller har du problem med att hitta en lösning på hur du skulle kunna få in en maskin i ditt kök och vill ha hjälp av oss. Tveka då inte att kontakta oss så kan vi hjälpa dig med detta.

Vi kopplar in diskmaskiner i Stockholm, ända från Hägersten till Solna!