En tvättmaskin installerad enligt säker vatten i kök

Skillnad mellan att installera tvättmaskin i kök och diskmaskin

Cyklande Rörmokaren Kök

En tvättmaskin installerad enligt säker vatten i kök

En tvättmaskin installerad enligt Säker Vatten i kök

Det finns flera skillnader mellan att installera en diskmaskin och en tvättmaskin i kök. Detta gäller såväl de tekniska detaljerna som de regler som omgärdar Säker Vatten.

Likheterna för en lekman när det kommer till inkoppling av de båda typerna av maskiner är väldigt stora. Båda två kräver en vatteninkoppling som rent funktionsmässigt ser identisk ut. Likväll avloppsanslutningen som man oftast kopplar till vattenlåset. Dock finns det stora skillnader i regelverket kring installationerna.

För diskmaskin krävs en separat diskmaskinsavstängning som ska sitta lättillgängligt ovanför diskbänken. Vanligtvis sitter en redan på blandaren, men i somliga fall får man installera en separat och då kan man välja mellan trådlösa och manuella varianter. Precis som på en tvättmaskin krävs ett avrinningsskydd under maskinen vilket är den plastmatta som maskinen ska stå på.

Avrinningsskyddet fungerar som en läckindikator. Så att ifall något fel uppstår så syns detta omedelbart i och med att vattnet rinner fram framför skåpet så att man omedelbart ser det och kan stänga av vattentillförseln.

Dock när det kommer till tvättmaskinsinstallationer är branschkraven betydligt mycket högre. För en Säker Vatten godkänd tvättmaskinsinstallation krävs det att tvättmaskinen står i ett utrymme där det finns golvbrunn. Vanligtvis finns det ingen golvbrunn i kök och fram till 2016 var det därför förbjudet att montera tvättmaskiner i kök. Dock har nya regler i Säker Vatten gjort ett undantag om man installerar en vattenfelsbrytare.

Vattenfelsbrytaren är en typ av magnetventil som stänger av vattentillförseln samma sekund som dess sensorer känner av en läcka. Det finns flera olika utföranden av vattenfelsbrytare som är mer eller mindre komplicerade. Den som vanligtvis sätts i bostadsrätter och lägenhetshus är en typ som monteras innan anslutningsslangen på tvättmaskinen. Sensorerna ligger sedan i det kärl utformas av plastmattan under maskinen. Om ett läckage skulle uppstå och vattnet rinner ner på plastmattan känner dessa av det och den stänger omedelbart av vattnet till maskinen.

För att läsa mer om det här ämnet kan ni trycka på följande länk som behandlar ämnet installation av diskmaskin.

Om ni har behov av att installera en tvättmaskin eller vill höra er för om andra spörsmål inom VVS-, rör eller snickeri, tveka inte att kontakta oss antingen via vårt kontaktformulär eller via telefon 08-30 81 21.