Tvättmaskin installerad i garderob

Tvättmaskin i garderob

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

I takt med att trångboddheten blir allt större i Stockholm, och kvadratmeterpriset blivit orimligt högt på vissa ställen (en trend som för tillfället – december 2017 – verkar dippa neråt) så blir trenden med Compact Living allt vanligare och vanligare. Vi åker på många jobb där stora till mellanstora lägenheter delas upp till ettor och tvåor. För att fler ska kunna få plats. Detta har resulterat i att innovativa och nya lösningar uppstått för att man trots trångboddhet skall kunna inhysa de attiraljer man behöver för en smidig vardag. Då bostadsbristen är extrem men de ekonomiska möjligheterna relativt stora när man väl har tagit sig in på bostadsmarknaden vill bostadsinnehavare ofta ha en livsstil som är bekväm och modern. Detta betyder att man vill ha tillgång till tvättmaskiner och diskmaskiner närsom, men också möjligheter till att enkelt kunna laga mat och socialisera i hemmet.

Med den ytbrist som ofta uppstår i form av garderobstoaletter eller badrum i kombination med små kök krävs nya, innovativa lösningar för att rymma alltifrån torktumlare, kylskåp och diskmaskin.

När man börjar utrymmesoptimera en lägenhet gäller det att hitta alla tänkbara lösningar för att gömma in och bygga på med praktiska och funktionella inredningsfunktioner. En av dessa är nya platser som traditionellt inte brukar användas till att förvara tvättmaskin och torktumlare. Ett sådant ställe är garderober eller andra skrymslen som saknar vatten och avlopp. Den goda nyheten är att med ny och modern teknik kan dessa utrymmen användas trots avsaknaden av framdragna rör. För vattendragning kan man med hjälp av plaströr utan skarvar dra fram vatten till dessa outnyttjade utrymmen och med hjälp av märken som Saniflow kan man installera pumpar som sedan pumpar bort vattnet till närmaste avloppsanslutning i lägenheten. Allt detta kan göras snyggt med hjälp av inbyggnationer och i regel med byggnormer och försäkringskrav.

En lösning som våra VVS-montörer har observerat har blivit allt vanligare är att ha tvättmaskin i garderob. För tio år sedan var den här lösningen inte alls utbredd, men idag stöter vi på den titt som tätt ute hos trångbodda kunder. Det är intressant att sådana här lösningar har vuxit fram – och att urbaniseringen indirekt påverkar hur vi inreder våra hem.

Andra lösningar är kylskåp med vattenanslutning i vardagsrum och torktumlare i hallen.

Vi på cyklande rörmokaren omfamnar nya sätt att tänka på och ser det här som en naturlig utveckling av inredningstrender och design.