En köksblandare i Retrostil

Engreppsblandare och tvågreppsblandare

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

Det finns i stora drag två olika typer av blandare; köks- och tvättställsblandare.

Engreppsblandare är den vanligaste typen av blandare numera, den blev introducerad av Damixa i Europa 1966- efter att den dåvarande chefen för företaget hade upptäckt konstruktionen i New York. Det tog dock ytterligare några år innan den här typen av blandare slog igenom stort i Sverige.

Numera är det den absolut vanligaste typen av blandare i svenska hem, oavsett om man talar om blandare i kök eller badrum.

Engrepsblandare har den stora fördelen att den inte kräver starka nypor och är lätt att reglera temperatur och flöde med. Detta gör konstruktionen användarvänlig och barnsäker. Ett stort problem som kan uppstå med tvågrepsblandare och små barn är skålskador därför att barnet bara sätter på varmvatten.

Engreppsblandare men kan vara förinställda på att alltid blanda en viss del av varmvattnet med kallvatten för att inte skicka ut för höga temperaturer.

Tvågreppsblandare har en betydligt mycket mer retro och klassisk look som på senare tid blivit allt populär och återfinns i många hem som inredningsmässigt strävar efter att skapa en klassisk känsla.

Tvågreppsblandare blandar manuellt varm- och kallvatten genom att användaren öppnar upp flödet till vardera vattenutlopp. Tätningsmekanismen i denna typ av ventiler kan antingen vara av O-ringstyp eller en så kallad krankägla.

En O-ring är en typ av gummiring som separerar blandarens insida från dess utsida. Den är inklämd mellan komponenter och ser till att vatten inte släpps igenom mellan skarvar och fogar.

Krankäglor ser främst till att reglera flödet ut ur blandaren och är generellt sett lätt att reparera och är en mekaniskt simpel men intelligent lösning som återfinns i många blandare av äldre modell. I och med att krankäglor endast reglerar flödet ut ur blandarens pip så behövs en extra tätning, ofta i form av fiberpackning mellan blandarens vredanslutning och blandarkropp.

För att läsa mer om blandare i allmänhet, klicka på följande länk för att läsa vår stora sida om blandarbyten gällande såväl köks- som tvättställsblandare.