Boxningshandskar i olika färger

Vattenfelsbrytare VS diskmaskinsavstängning

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

Vi har upptäckt att många blandar ihop begreppet vattenfelsbrytare och diskmaskinsavstängning, eller tror att en diskmaskinsavstängning är en vattenfelsbrytare eller vice versa. Den här bloggen syftar till att förklara de olika funktionerna skillnaderna mellan de olika armaturerna.

Diskmaskinsavstängning

En diskmaskinsavstängning är precis som namnet påskiner, en kran som stänger vattentillförseln till den maskin som den är kopplad till. Dessa finns ofta på blandare iform av ett litet vred eller också separat iform av ett litet vred på diskbänken eller iform av en elektronisk diskmaskinsavstängning. Diskmaskinsavstängningen har enbart funktionen att inte släppa ut något vatten till maskinen när du själv stängt av den eller om du har en elektronisk tidsinställd diskamskinsavstängning som stängt av vattentillförseln. Du kan läsa mer om dessa på vår blogg om diskmaskinsavstängningar.

Vattenfelsbrytare

Vattenfelsbrytaren har generellt sett ingen manuellt styrande funktion där du själv bestämmer när vattnet ska vara påkopplat eller avkopplat. De finns givetvis i sådana upplagor med men är då ännu dyrare än vad de redan är. I vilket fall som helst så känner vattenfelsbrytaren av ifall det blir läckage och stänger då av tillförseln av vatten. Vattenfelsbrytaren har på så sätt en högre säkerhetsklass än diskmaskinsavstängningen och det krävs därför ingen diskmaskinsavstängning vid installationer av en vattenfelsbrytare.

Det är heller inget krav på vattenfelsbrytare vid installationer av diskmaskiner, men det är dock ett krav när man installerar tvättmaskiner i utrymmen utan golvbrunn (ofta betyder det här i praktiken att man behöver en vattenfelsbrytare för att installera en tvättmaskin i kök eller i garderob).

För en mer ingående beskrivning av hur en vattenfelsbrytare fungerar och vad man har den till refererar vi till vår blogg om vattenfelsbrytare. I den diskuterar vi armaturen i mer detalj.