Hur man tar ett CC-mått

CC-mått – vad är CC-mått och hur mäter man det?

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

CC står för Center to center – och syftar på avståndet mellan mitten på den ena muttern till mitten av den andra.
 
CC-mått är en viktig detalj att hålla koll på när man byter dusch/badkarsblandare. Olika modeller har olika mått, varför det är viktigt att från början vara medveten om vilket CC-mått som är aktuellt för just ditt badrum.
 
Att ta sitt CC-mått kan man enkelt göra själv genom att mäta med linjal eller måttband från den ena mutterns mitt till den andra mutterns mitt.

När man monterar en dusch- eller en badkarsblandare måste man, för alla moderna modeller, först montera ett så kallat blandarfäste/duschbricka/väggbricka (kärt barn har många namn). Det finns undantag från denna regel, men det gäller oftast äldre modeller!

Vattenledningarna går först in i väggbrickan och sedan fördelas den ut i blandaren. Då blandarfästet ”enbart” fungerar som genomforsningskanal från vattensystemet till blandaren i sig själv är det ovanligt att de går sönder. Och när man byter sin dusch- eller badkarsblandare är det mer regel än undantag att man kan behålla sin gamla blandarbricka.

Excenterkopplingar – lösningen om man köpt en blandare med fel CC-mått!

Det händer att man råkar köpa en blandare med fel CC-mått. Det behöver dock inte vara hela världen.

Det finns någonting som kallas Excenterkopplingar. Dessa kopplingar är till för att konvertera mellan de två måtten 150 CC och 160 CC – så det finns ingen anledning att ha panik på grund av ett eventuellt felinköp.

Excenterkopplingar är speciellt användbara i Sverige eftersom Sverige har den säregna standarden 160 CC. I resten av Europa är standard CC-måttet 150 CC, varför det kan råda förvirring om vad som gäller för just ditt badrum.
 
Om du har frågor gällande din badrumsombyggnad, blandarbyte eller VVS-lösningar i största allmänhet, tveka inte att kontakta oss antingen på vårt kontaktformulär eller på telefon 08-30 81 21