Perlator

Perlatorn – en strålande(!) lösning

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

En perlator, även känt som en strålsamlare eller ett kranmunstycke, är en teknisk lösning som möjliggör energi- och vattenbesparing genom att fördela vattnet på ett smartare, mer effektivt sätt, än om man låter vattnet åka ur en vanlig kran på klassiskt vis. Detta genom att sprida vattnet i strålar så att de ger samma effekt som vanligt även om man använder mindre vatten.

Det går att byta perlatorer på de flesta blandare då de generellt sett är förmonterade med en enklare perlator som främst fungerar som ett filter och vattenfördelare. De enda typer av blandare som vi spontant kan komma på att det inte går att montera perlatorer på är så kallade vattenfallskranar (där vattnet kommer ut som i en skåra längs med vilket det rinner) och somliga blandare med förspolningsanordning.

Att använda sig av smarta lösningar som dessa för att spara på miljön och vattenanvändning är givetvis någonting som vi på Cyklande Rörmokaren alltid propagerar för, oavsett om det handlar om att cykla till arbetet eller att laga en trasig kran istället för att byta ut den. En spännande lösning som är inne på ett snarlikt spår är den nya, moderna – och svenskutvecklade – duschen som tillverkas av Orbital Systems. Bland de som stoppat in pengar i projektet märks bland annat Niklas Zennström – grundaren av Skype och dessförinnan Kazaa.

Vi på Cyklande Rörmokaren hoppas och tror att vi snart får möjligheten att installera en Orbital Systems dusch – det skulle kännas som en riktig insats för miljön!