Symbolen man ska leta efter om man vill ha en typgodkänd blandare

Typgodkända blandare

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren, VVS Leave a Comment

Någonting som vi ofta får frågor om är vilken blandare man ska välja, och om det är viktigt att de modeller man tittar på är typgodkända. Dessvärre är det få som vet vad det innebär att blandaren har klarat de krav som ställs, någonting som vi tänkte reda ut i den här artikeln.

Det korta svaret på frågorna ovan är att; ja, det är viktigt att blandaren i ditt hem är typgodkänd. Auktoriserade VVS-montörer får inte installera blandare som inte är typgodkända.

För att se om blandaren som ni är intresserade av är typgodkänd är det bra att hålla koll på att symbolen ovan finns på förpackningen. Den intygar nämligen att blandaren lever upp till de krav som ställs av RISE – Research Institute of Sweden. Kraven på typgodkända blandare infördes på grund av att man upptäckte att en del av de blandare som såldes på den svenska marknaden innehöll material som ökade andelen bly i dricksvattnet.

Om man inte har en typgodkänd blandare kan det dessutom påverka ett eventuellt försäkringsärende, om olyckan skulle vara framme. Om det visar sig att en icke typgodkänd blandare har gått sönder är regeln att skadorna som orsakats av läckaget inte ersätts av försäkringsbolaget. 

Som vi tidigare uppmärksammat på vår sida om blandarbyten och blandare i övrigt är de svenska förhållandena gällande vattentryck exceptionella. Med sex bars vattentryck har vi ett av Europas, om inte världens, högsta vattentryck som standard. Detta gör också att många som köper fina brittiska eller franska blandare blir besvikna när de sedan går sönder – även om förklaringen till händelseförloppet är väldigt logisk. De är helt enkelt inte byggda för de förhållanden som gäller i Sverige.

För att undvika dylika missöden rekommenderar vi alla våra besökare att hålla utkik efter symbolen ovan som indikerar att det är en typgodkänd blandare man har att göra med.

Och med det önskar vi på Cyklande Rörmokaren alla våra läsare en trevlig helg!

Lämna ett svar