Läckskydd som man kan ha under diskmaskin

Varför behövs läckskydd?

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

Förut var det vanligt att vattenskador i kök uppstod till följd av smygläckage i kopplingar och gängor i anslutning till blandare eller diskmaskin. I arbetet med att förebygga detta har Säker Vatten tagit fram riktlinjer och regler för krav vid installation i kök och badrum.

Badrum är generellt enklare att ha att göra med, i och med att de är så kallade våtzoner. Det innebär att även om det uppstår en läcka i armatur, blandare eller dylikt så är det ingen egentlig fara – eftersom att vattnet inte går igenom tätskiktet och således inte kan skada fastigheten.

I ett kök däremot finns varesig tätskikt eller golvbrunn vilket innebär att vatten från en läcka inte har någonstans att ta vägen.

En läcka i ett sådant utrymme kan ha stora konsekvenser, dels ekonomiskt – ingen typ av fastighetsskador är dyrare än vattenskador, möjligen undantaget bränder – men i en förlängning också för hälsan på grund av mögelskador.

Ett krav från Säker Vatten för att förebygga dessa problem är att ett läckskydd ska installeras under utrymmen där vattenkopplingar förekommer i utrymmen där tätskikt och golvbrunn saknas. I praktiken betyder det här allt som oftast att läckskydd är aktuellt när man installerar diskmaskin, blandare och tvättmaskin i andra utrymmen än badrum. Vid nyinstallation av diskmaskin är det således ett krav, vid byte av blandare är droppskydd eller läckskydd inget krav såvida inte köket är en nyinstallation. Vi på Cyklande Rörmokaren rekommenderar dock starkt att man installerar droppskydd på alla platser vid förekomst av kopplingar i kök. Således vattensäkrar du ditt kök och risken för obehagliga överraskningar och bråk med försäkringsbolag minimeras.