Duschblandare med värmeproblem

Digitala team och kompetensutveckling – nya utmaningar för rörmokare

Cyklande Rörmokaren Blandare, Cyklande Rörmokaren, Rörmokare, Videoklipp Leave a Comment

Kunskaps-quiz från VVS-montör Bakary till kollegorna. Duschblandare med värmeproblem.

Att vara rörmokare inom service är ett ständigt detektivarbete som också kräver nyfikenhet och outtröttlig kompetensutveckling.

 
Något i ett litet eller större system orsakar problem. Dålig lukt, bubblande avlopp, ljud i väggar, knackningar, tjutande kranar, sjungande toaletter, för kallt, för varmt, inget vatten, radiatorer som inte håller temperaturen, blöt fläck på vägg, dropp från tak, missfärgat vatten. Stopp. Funkar. Funkar inte. Funkar ibland.
 
Har man lite tur är det helt uppenbart vad problemet är och vad som orsakar det. Andra gånger är det något helt annat som i sin tur påverkar flera delar i ett system enskilt eller i kombination under vissa förutsättningar som inte alltid går att replikera när man kommer och felsöker.
 
Elektronik och värmesystem kan ta många och långa besök för att få ordning på om problemen är intermittenta. Den ofta kraftigt varierande utetemperaturen vintertid är en särskilt lömsk parameter.
 
För att lösa detta pussel av orsakssamband över tid krävs både rörtång och detektivhatt.

Digitala team

På Cyklande Rörmokaren arbetar vi i digitala team hela dagarna även om bara en person är på plats hos en kund. Att vara röris kan vara extremt utmanande. Vi behöver allas kompetens och samlade erfarenheter när vi arbetar med service i befintliga installationer som är upp till 100 år gamla.
 
Antalet varianter, produkter och VVS-lösningar är nästan lika många som antalet kunder. ”Standard” är ingenting vi kan luta oss mot när vi arbetar med service av installationer som flera generationer av rörmokare och i många fall andra varit och fingrat på ?.
 
Läsa manualer till en japansk duschtoalett-app vi aldrig sett tidigare med en kund hängandes över axeln är ingenting vi skäms över. Att söka rätt kunskap är smartare än att gissa. Ett snabbt videosamtal med en kollega är helt naturligt i vår montörsvardag som blir alltmer digital.
 
Vi jobbar hårt med kompetensutveckling både internt och med externa kurser. Det är en stor trygghet för våra montörer att ha det digitala stödet från kollegorna hela tiden på fältet. Att hela teamet hjälps åt tills alla är klara med sina uppdrag är någonting vi tycker stärker både den enskilda och hela företaget.

Utmanande snabb utveckling i branschen

Det gäller att hänga med. Särskilt under dom senaste åren då automatisering och produktutveckling tagit enorma kliv. Ännu fler prylar, mer avancerade system med mer elektronik och IoT överallt för övervakning och rapportering.
 
Närmaste åren blir än mer spännande med nya krav på energieffektivisering och miljöanpassning. VVS-montörens vardag blir mer teoretisk i takt med produktutveckling och regelkrav.
 
Hållbarhet inom bygg är en grundpelare i Cyklande Rörmokarens arbete och vi ser fram emot hållbarhets-boomen har knappt ens börjat – men med viss tillförsikt. Rörmokarens vardag kommer att bli mer komplex och kompetensutveckling ett allt viktigare inslag i alla VVS-företag.

Nyinstallationer och entreprenad

Vi arbetar även med nyinstallationer och entreprenad. Det är också utmanande – särskilt logistiskt – men man behöver inte ha lika stora drag av Sherlock Holmes som vid service-uppdrag.
 
Trevlig fredag!
 
 

Lämna ett svar