Stopp i toaletten – ska man ringa en rörmokare?

Cyklande Rörmokaren Rörmokare, Toalett Leave a Comment

Stopp i toaletten är ett vanligt problem i svenska hem oavsett om det beror på rör igenkloggade med fett och smuts, eller att ungarna valt att ge de gamla Pokémonleksakerna vikingabegravning i modern tappning. Så vad beror det på ? Och vad kan man göra för att i första hand förebygga, och i andra hand åtgärda problemet.

Det första man bör testa för att försöka råda bot på problemet är att helt enkelt hälla vatten i toaletten. Man bör sikta långt bak för att lägga tryck så nära själva röret som möjligt och om möjligt få det som blockerar vattenflödet att lossa. Det är värt att testa det här både en, två och tre gånger innan man går vidare till nästa metod.

Vaskrensaren

Vaskrensare bör finnas i varje hem om olyckan skulle vara framme. Vid ett stopp i toaletten fäster du vaskrensaren mot toalettens bakre del, trycker fast den, spolar och drar vaskrensaren upp och ned. Här handlar det återigen om att med kraft få bort det som gör att det blir stopp i avloppet.

Rensband

Man kan även testa med rensband, då för man ner rensbandet till stoppet och har sönder det manuellt. Det gäller dock att ta det lugnt, samtidigt som man applicerar kraft, så att man inte skadar kakets emalj.

Fettlösningsmedel/propplösare

Om inte rensbandet fungerar kan ett fettlösningsmedel eller någon annan typ av propplösare var värd att testa. Man ska dock vara försiktig med kemikalier om man inte vet vad man ger sig in på och vi vill därför råda er att noggrant följa instruktionerna på den kemikalielösning ni väljer att köpa. Vid felanvändning av starka kemikalier kan det slita på rören och det blir i sin tur mycket dyrare att ringa en rörmokare för att byta rören än att fixa ett toalettstopp.

Ring en rörmokare

Om inget av ovanstående fungerar är det dags att ringa en rörmokare så att problemet kan lösas ordentligt av hantverkare. Är dessutom toastoppen ett återkommande fel kan det vara ett tecken på att man behöver genomföra ett stambyte. Kontakta då din förening för att föreslå detta.

Lämna ett svar