Som mycket annat i livet finns det både för- och nackdelar med de olika materialen koppar och stål. Koppar är en naturlig metall, medan stål är en legering (vilket innebär att det är en blandning av olika ämnen) bestående av järn, kol och andra mineraler. Koppar rostar inte, till skillnad från stål och på grund av det anses koppar vara bättre än stål i många situationer.
Från början var nästan alla rör gjorda av järn, men successivt ersattes järn med stål därför att stål är starkare och hållbarare. Förr i tiden var stål mycket vanligare förekommande i VVS-sammanhang, än vad det är idag. Det var också med stålrören som standarder för tjocklekar och därmed möjliggörandet av enkla sätt att koppla ihop flera olika rör med varandra (likt ett Rörmokarlego, om man nu vill vara så fyndig).
Kopparrör kan fästas i varandra utan gängor. Gamla stålrörssystem krävde dock gängor, där man fäste ett hanelement mot ett hon-dito för att sätta ihop två rör till ett. En annan fördel med koppar är att de inte är lika drabbade av korrossion (det vill säga att materialet löses upp i kontakt med andra kemikalier, det är till exempel på grund av korrosion som koppar blir ärgat, och får en grönaktig färg).
En annan fördel med kopparrör när det gäller rörmokar- och VVS-arbeten i tillexempel badrum, kök eller andra utrymmen är att koppar är enklare att böja och därför ofta kan anpassas till mindre utrymmen där detaljåtgärder behövs helt enkelt genom att böja (eller som man säger inom branschen ”bocka”) röret runt hörn eller andra hinder.
Sammanfattningsvis kan man säga att kopparrör oftare används i sammanhang där systemet byggs för att hantera dricksvatten, medan stålrör ofta används i sammanhang där man ska transportera stora mängder vatten långa raka sträckor. Det finns även en ny typ av plaströr, till exempel PEX och PEM, men de kommer vi skriva om i ett annat blogginlägg.