Coronalugn i Gamla Stan

Kan Gamla Stan bli Nya Stan efter Corona-krisen?

Cyklande Rörmokaren Gamla Stan Leave a Comment

Coronalugn i Gamla Stan
 
Gamla Stan ligger öde. Inte ens Stockholmarna hittar hit. Det märks på Tyska brunnsplan där Cyklande Rörmokaren har vårt högkvarter och är den enda butikslokalen på torget. Vi har ingen traditionell butik men många tittar nyfiket in ändå. Lokalen har en historia som smedja och man ser en stor museal blåsbälg genom entrédörren. Våra cyklar som ibland står utanför på väg till kunder drar också till sig uppmärksamhet och många barn vill veta mer. Det är roligt.
 
Den här sommaren är det annorlunda. Det är nästan helt tomt på torget. Inga grupper av guidade turer, få besökare till grannen judiska muséet och knappt några flanörer. Dom som passerar förbi i sakta sommartempo är boende i Gamla Stan. Man känner igen ansikten. Det har man aldrig gjort tidigare då dom försvunnit bland alla tusentals andra förbipasserande. Vi pratar lite om tomheten. Många tycker att det är skönt, men alla inser hur svårt det är för all verksamhet i Gamla Stan. Men det är skönt att ”slippa” alla turister. Pest eller kolera. En tyst stadsdel. En död stadsdel. En levande stadsdel.
 
Det skrevs spaltmeter i våras om att stockholmarna skulle hitta till stan och Gamla Stan och kompensera en del för dom 100 miljoner turistkronor – per dag – i uteblivna intäkter för Stockholm. Det händer inte. In än i alla fall och vi har redan passerat halva juli.
 
Trots tomma gator öppnade Cyklande Rörmokaren den 4:e juli sitt helggalleri Galerie Plomberie i Cyklande Rörmokarens lokaler – som har öppet ibland på helger. Namnet översatt från franska motsvarar ”Galleri Rörmokare”. Ett sätt för oss att odla våra övriga intressen förutom rörmokeri och samtidigt dra några fler själar till Gamla Stan. Just nu blir det nog ändå inga utställningar förrän efter halva augusti har passerat. Underlaget och antalet flanörer är på tok för skralt.
 
Kan framtiden för Gamla Stan bli ett eldorado för hantverkare och hållbarhet utan överetablering av krimskrams-butikerna som nu slår igen? Vi vill hoppas. Men först behöver stockholmarna anstränga sig lite mer och hitta tillbaka till sin historia och ta sig in i Gamla Stans gränder. Det finns massor att återupptäcka i denna fina stadsdel.
 
Det finns även många hantverkare som man kan köpa tjänster av dessutom! Flera kämpar för sin överlevnad. Cyklande Rörmokaren klarar sig – vatten är livsnödvändigt. Men det finns många grannar i Gamla Stan som behöver lite mer snurr. Stockholm direkt skriver lite mer på samma tema.

Varför inte ta en sväng till Gamla Stan i veckan? Ät en bit mat, gå på galleri, köp hantverk och hantverkstjänster. Titta gärna in hos Cyklande Rörmokaren på Själagårdsgatan 21 om du har funderingar kring VVS.
 
Välkommen till Gamla Stan!
 
 

Lämna ett svar