Rinnande toalett

Rinnande toalett – fel och åtgärder för reparation

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

Varför rinner toaletten?

Ett vanligt förekommande problem när det kommer till WC-stolar är toaletter som inte riktigt håller tätt och som då och då, eller kontinuerligt, rinner även då de inte används. Utöver läckage kan olika typer av ljud uppstå från olika delar i toalettens mekanismer eller rören som ansluter till toaletten. Det förekommer väsande, pipande, gurglande, bubblande, susande, pipande, sjungande och tjutande ljud och oljud.

Detta kan bero på många olika orsaker men de följande två är de vanligaste anledningarna:

Flottörventilen håller inte tätt

För att en toalett ska kunna spola är det viktigt att det fylls upp med vatten i tanken. Den mekanism som utför detta arbete är flottörventilen. Flottörventilen är utformad med en nivåmekanism som på ett eller annat sätt känner av när klosetten är uppfylld, varpå den slutar fylla på. Men i somliga fall har flottören åldrats och den mekaniska nivåavkännaren lyckas inte riktigt sluta tätt – varpå flottören släpper igenom vatten trots att tanken är full. För att undvika att problem med vattenskador uppstår vid den här typen av problematik har alla toaletter utformats med ett överfyllnadsskydd. Detta gör att vattnet rätt rinner ut i toalettstolen istället för att tanken fylls över och vattnet rinner ut på golvet.

Det som dock uppstår då är att toaletten kontinuerligt står och rinner.

Utsliten bottenpackning

Den andra vanligaste orsaken är att bottenpackningen med åren har blivit utsliten och börjat smulas sönder. Detta gör att den inte klarar av att sluta tätt och toaletten står och kontinuerligt rinner.

Hur vet jag vad som är felet på min toalett?

För att kunna särskilja vilket utav dessa två orsaker som utgör problemet så är det lättaste sättet att stänga av tillförseln av vatten till toaletten. Slutar då inte toaletten att rinna trots att det har gått ett par minuter är det med största sannolikhet fel på bottenpackningen eller spolsatsen.

Är det dock som så att det slutar rinna efter någon minut beror det med största sannolikhet på flottörventilen.

Hur räddar jag min toalett?

Beroende på toalettens modell och pris kan det vara lättare eller svårare att byta ut reservdelar eller reparera toaletten.

Flottörventiler finns i flera olika universalmodeller som funkar till många olika typer av toaletter, dock inte alla. Därför är det mycket viktigt att man vet att den aktuella flottörventilen man köper passar till ens toalett – då dessa annars är förhållandevis dyra.

När det kommer till spolmekanismer och insatser är det ofta betydligt krångligare att hitta rätt del. Många märken och modeller har separata insatser för varje specifik modell och trots att insatser kan se exakt likadana ut är det inte säkert att det är rätt då insatserna ofta kommer från samma fabrik med små variationer för specifika modeller.

Helrenovering av toalett – Vår rekommendation

När det kommer till läckande toaletter är vår erfarenhet att även om det bara är insatsen eller flottörventilen det är fel på så är det oftast bara en tidsfråga innan den andra delen ger upp också. Därför rekommenderar vi att du, om du inte kan byta delarna själv utan att ta in en rörmokare för att utföra arbetet så är det bättre att utföra en totalrenovering där man byter ut hela innanmätet. Genom att göra det får man en så gott som ny toalett, men utan den miljöpåverkan det innebär att producera nytt porslin. Detta är betydligt bättre för miljön ur alla aspekter, samt även för din plånbok.
Vi på Cyklande Rörmokaren kan alltid hjälpa dig med din toalett – oavsett vilket fel du har, det enklaste sättet att kontakta oss på är att antingen ringa oss på 08-30 81 21 eller fylla i vårt smidiga kontaktformulär.