vattenutkastare

Vattenutkastare

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

Nu är våren här och snart kommer sommaren! Med andra ord börjar det bli dags att dra fram utomhuskrukorna och därmed även att tänka på att vattna blommorna och utomhuskrukorna i rabatter och på altanen. För att underlätta den här uppgiften – och därmed hålla sina växter vid liv – och slippa springa omkring med en vattenkanna har de flesta av oss installerat en vattenutkastare.

Till mångas förtvivlan finner de ofta att deras vattenutkastare inte längre går att stänga eller på annat sätt inte fungerar som den ska efter att den exponerats mot vinterns köld. Detta beror då ofta på att vattenutkastaren har frusit sönder. Numera är det krav på att alla vattenutkastare ska vara frysskyddade, dock fungerar ofta inte frysskyddet om slangen är ansluten till blandaren när den senast stängdes av. Detta beror på att slangen hindrar vattnet från att rinna ut så att det istället stannar kvar i vattenutkastaren. Därför är det viktigt att man på höstens kant kopplar loss slangen för säsongen för att undvika frysskador under vintern.

Montering av vattenutkastare

Vid montage av vattenutkastare är det viktigt att man tänker på att hålet som man borrar genom husväggen sluttar svagt nedåt för att frysskyddet ska fungera korrekt. Frysskyddet fungerar som så att spindelventilen i vattenutkastaren är förlängd hela vägen till vattenutkastarens anslutningspunkt. Detta gör att när du stänger av vattenutkastaren, stängs denna av inuti huset där det inte finns någon risk för att den fryser. Det vatten som finns kvar rinner därefter ut genom tappventilen tack vare den ihåliga konstruktion som spindelventilen utgör. Denna konstruktion motverkar vakuum i röret så att vattnet kan rinna ut utan problem. Har man dock satt vattenutkastaren rakt eller i värsta fall med lutning in mot huset blir vattnet kvar och kan skapa problem vid frysning.

Var man monterar vattenutkastaren är helt upp till kunden att bestämma, men det kan vara viktigt att tänka på att inte montera den för nära marken då man kan få problem när man ska ansluta trädgårdsslangen.

Mitt hus har extremt tjocka väggar – kan jag montera en vattenutkastare än då?

Vattenutkastare finns i främst flera olika längder och det går att köpa vattenutkastare för väggar som är upp till en meter tjocka. Skulle man trots detta ha behov av en vattenutkastare anpassad för en än tjockare vägg – det vill säga om man har väggar som är tjockare än en meter – finns möjligheten att specialbeställa en anpassad variant direkt från tillverkaren.

 

Om vill montera en vattenutkastare, eller har andra frågor om VVS-, rör eller snickeriarbeten; tveka då inte att kontakta oss på Cyklande Rörmokaren antingen via telefon 08-30 81 21 eller via vårt kontaktformulär.