Toalett med S- och P-lås

Toalettanslutningar S-lås och P-lås

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

Toaletter kan anslutas till avlopp på två sätt; mot vägg eller mot golv. Dessa två anslutningsarmaturer kallas för S-lås (mot golv) och P-lås (mot vägg). Det går enkelt att se vilken variant den aktuella toaletten har. På bilden ovan kan man se att den vänstra toalettens vattenlås snirklas sig som ett S, medan den högra är mer P-formad (iallafall för de redan frälsta?!).

S-lås är den vanligaste varianten då avloppen oftast ansluts mot golv. P-lås används oftast då det är lite ont om utrymme för att ha avlopp i golv, eller om man gjort en ombyggnad och inte kan dra avloppet i golv. Det här gör också att S-lås toaletter finns i billigare utföranden än vad P-lås toaletter gör.

I vissa badrum kan det vara så att man inte har något val, då utrymmet kring avloppet helt enkelt är för litet för att man ska kunna ansluta toaletten mot golv.

Rent tekniskt är båda lösningarna att betrakta som samma lika för slutanvändaren. Den stora skillnaden ligger i det estetiska och hur mycket plats respektive lösning tar i badrummet.

Med andra ord bör inte den hugade konsumenten oroa sig över vilken typ av lås toaletten har, annat än för det rent praktiska – förutsättningarna i den yta som är aktuell för installationen.

För mer information om att installera toaletter i allmänhet rekommenderar vi er att läsa vår sida om toalettinstallationer.

Behöver ni hjälp med att se vilken typ av lås som är aktuella för just er toalettinstallation ber vi er att kontakta oss antingen på telefon 076 855 68 76 eller, än hellre, genom vårt kontaktformulär. Kan ni dessutom skicka in bilder på hur det ser ut där toaletten i fråga ska installeras är det super, då vi oftast kan ge svar på direkten bara man har bilderna att gå på!