ett galvrör

Galvrör, galvrörsledningar eller rostande vattenledningar

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren Leave a Comment

Ett galvrör är ett järnrör som har blivit galvaniserat, det vill säga att man har lagt ett skyddande lager med galv över rörets in-och utsida. Detta förlänger rörets livslängd då syresatt vatten inte kan tränga igenom och få järnet att börja rosta.

Med tiden så lyckas dock vattnet stöta bort galven och röret börjar trots allt rosta. Detta innebär också att röret rostar sönder och det blir läckage. Detta sker vanligtvis i skarvar mellan galvledningar där röret utav naturliga skäl inte kan vara galvat då man gängat eller kapat röret. Men galvledningar kan också rosta hål och gå sönder på grund av galvaniska strömmar som skapas i systemet när olika metaller blandas och ansluts till varandra. Detta skapar jonisering som med tiden äter upp röret. Därför är det ofta inte lönt att endast byta de galvledningar som har börjat rösta sönder

Då rostangreppet sannolikt startar på ett nytt ställe, så snart som det förra avlägsnats. Tidigare så använde sig tappvattensystem av offeranoder som hade till uppgift att ätas upp utav de joniska strömmarna istället för att de skulle tära på ledningarna men då vattenbesörjningsbolagen, såsom Stockholm Vatten med mera kräver att dessa avlägsnas (ring och fråga!).

Förr i tiden var galvrörssystem vanliga för kallvattnet. Detta då materialet var betydligt billigare än det som man annars arbetade med, det vill säga kopparrör. Galvrör kan dock endast användas på kallvattenrör då det alltför snabbt rostade sönder om det användes på varmvatten. Numera används galvrör knappt överhuvudtaget då arbetet med detta är tungt och trögarbetat. I samband med att kopparör blivit allt billigare så frångick man galvrören och numera så är plaströr ett mycket billigare och mer konkurrenskraftigt alternativ.


Hur vet jag om jag har galvledningar i huset?

Det kan, som lekman, vara svårt att avgöra om man har galv eller ej genom att enbart titta på rören då dessa rör ofta är isolerade och inte är alltför ovanligt är det inte heller att detta kombinerats med asbest. Så kan man inte se att ens kallvattenrör är gråa järnrör eller ej så är en lätt indikator på om systemet är uppbyggt med galvrör eller ej ifall vattnet ofta är brunt efter att det inte använts på ett par dagar eller veckor.

Anledningen till att vattnet blir brunt är att det stillastående vattnet hinner missfärgas av rosten inuti röret medan när det konstant är i bruk så hinner inte tillräckligt mycket rost ansamlas i vattnet. Att vattnet blir brunt är inte på något sätt farligt.

Vi på Cyklande Rörmokaren har stor erfarenhet av att arbeta med galvledningar och bostadsrättsföreningars stammar i allmänhet. För att kontakt oss med era funderingar kring rör- och VVS-bestyr är det enklaste att använda antingen vårt kontaktformulär eller ringa oss på 08-30 81 21.

Lämna ett svar