Hugo i en rörcentral

Sönderrostade rör

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren Leave a Comment

Ibland är olyckan framme, eller snarare kryper den på en utan att man är medveten om att någonting är på väg att hända. Häromdagen så var vi uppe hos en kund och installerade ett kök när kunden kommer in till oss och säger att restaurangen på bottenplanet undrar om vi kan komma och titta på ett läckage i deras kylmaskinrum. Vi sprang med en gång ner för att kasta ett öga på det och såg att med ens att avloppsstammen som förgrenade sig upp i taket var helt sönderrostad och hade spruckit på flera ställen. Vi började omedelbart att lokalisera vart avloppsrören gick upp någonstans och fann att det var i deras gamla personalutrymme.
 
Vi förklarade att de inte längre fick använda avloppet då avloppet inte bara hade spruckit i de hängande rören utan också upp i taket och det var därför risk för vattenskador. Då vi kunde se på plats att fukt hade spridit sig i betongen beslutade vi oss för att i samband med att vi skulle påbörja arbetet med att byta ut avloppsrören skulle vi också ta dit en fuktmätningsfirma för att bedöma om något eller hur mycket utav de fuktskadade områdena som skulle behövas tas bort.
 
Två veckor senare var det dags för oss att påbörja arbetet. Vi startade dagen tillsammans med fuktmätningsfirman Humidus som konstaterade att fukten endast spridit sig i betongen i källartaket men i så pass liten utsträckning att inget egentligen behövde göras åt det, och att det kunde torka ut av sig självt. Så med dessa goda nyheter kunde vi påbörja arbetet med att byta de gamla gjutjärnsrören.
 
Numera är det både onödigt dyrt, såväl material- som arbetsmässigt, att utföra rörarbeten i gjutjärn. Därför byggde vi givetvis upp det nya avloppet i gråa plaströrsdelar då utrymmet inte var i behov av någon ljudisolering som kunde störa grannar eller boende.
 
Det som dock är viktigt att tänka på när man byter rörtyper är brandklassningarna i olika utrymmen. Och då våra nya rörgenomföringar, och rör, byggdes i plast fanns det en risk vid brand för att densamma lätt skulle kunna sprida sig från källarutrymmet upp till personalrummet om inte något satt igen hålen, eller såg till att branden på annat sätt kan sprida sig. I det här fallet är det lättaste sättet att installera brandtejp på rören som fyller funktionen att, om röret skulle brinna, reagerar tejpen på detta och expanderar i en sådan mån att den täpper igen hålet och stoppar branden från att sprida sig i X antal timmar, beroende på fabrikat.
 

Hur löste vi då det spruckna avloppsrören uppe i taket?

 
I det här fallet var det två rörgenomföringar, en till kökshon och en till toaletten. Den till kökshon var enkel att lösa då det gamla röret var ett 75″ gjutjärnsrör som därmed gav oss möjligheten att dra ett 50″-rör rakt igenom detta för att slippa onödigt extra bilningsarbete och återställningsarbete. Med avloppet upp till toaletten var de värre. Avloppsröret var 110 millimeters gjutjärnsrör och då minimikravet på toalettanslutningar är 110 i Sverige så kunde vi inte lösa det lika enkelt som vi kunde göra med det andra avloppet. Men även om detta hade varit en möjlig väg att gå så visade det sig att de hade valt att lägga avloppet till handfatet i golvet istället för att hänga det i taket inunder. Detta ledde till att vi var tvungna att bila upp golvet inne på toaletten också men då personalen fortfarande var i behov av en fungerande toalett så var vi tvungna att försöka bila upp röret och golvet på ett sätt så att toaletten och handfatet fortfarande kunde hållas i bruk tills att vi kan komma dit på nytt och gjuta igen alltsammans och därefter återställa golvet.
 
Har du också behov av hjälp med VVS, tveka inte att kontakta oss på Cyklande Rörmokaren. Det enklaste sättet att få kontakt med oss är via vårt smidiga kontaktformulär!

Lämna ett svar