Bräddavlopp

Bräddavlopp

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren Leave a Comment

Bräddavlopp, även kallat överfyllnadsskydd, är en form av extra säkerhet för att skydda sig mot vattenskador vid överfyllnad av handfat och diskhoar. Man känner igen ett bräddavlopp på det hål som vanligtvis förekommer strax nedanför kanten på diskhon eller handfatet.

På diskhoar är överfyllnadsskyddet sällan integrerat utan en egen enhet som antingen är kopplad till korgbottenventilen (se vår blogg om korgbottenventiler) eller till köksvattenlåset (se vår blogg om vattenlås).

På handfat är det dock desto vanligare att överfyllnadsskyddet är integrerat med porslinet, vilket innebär att det hål som finns i porslinet är en egen kanal som leds ner till bottenventilen där den sedan mynnar ut tillsammans med resten av spillvattnet.

Dock är det vanligt att man i fastigheter där man förvarar personer med sänkt eller dåligt immunförsvar installerar handfat utan överfyllnadsskydd så som på sjukhus och i somliga fall på ålderdomshem. Detta gör man därför att bakterier lätt kan samlas i överfyllnadsskyddet då det inte är lätt, och ibland till och med omöjligt, att göra rent.

Behöver jag ha ett överfyllnadsskydd?

I utrymmen där tätskikt och brunn förekommer är ett överfyllnadsskydd knappast nödvändigt. I utrymmen så som kök, där det inte är vattensäkrat är det i allra högsta grad nödvändigt att ha överfyllnadsskydd då vattenskadorna annars kan bli stora och dyra i det fall att någonting skulle hända med kranen och proppen sitter.

Vanliga problem och fel med överfyllnadsskydd.

Ett vanligt problem med överfyllnadsskyddet är att det med tiden börjar lukta illa. Detta fel kan uppstå ifall överfyllnadsskyddet i ett kök är felmonterat på det sätt att anslutningsslangen på vattenlåset eller korgbottenventilen hänger ned under anslutningspunkten. Detta gör då att röret börjar ansamla vatten som inte kan rinna ut då det skapar som ett eget liter vattenlås. Men då det är ett överdyllnadsskydd så sköljs inte denna igebom regelbundet och vattnet börjar därför med tiden härskna på grund av de mat- och fettrester som spolats i diskhon. När detta fel uppstår är det enklaste ofta att demontera överfyllnadsskyddet och därefter rengöra det för att sedan återmontera det.
 
Har du frågor om dina VVS-bestyr, eller konkreta behov av renovering, reparation eller liknande – tveka då inte att kontakta oss på antingen 076 885 68 76 eller via vårt kontaktformulär!

Lämna ett svar