Ett vanligt förekommande problem är att det blir stopp i avloppet i kök eller badrum. När detta händer brukar det första gemene man gör att använda någon form av propplösare (exempelvis kaustisk soda, läs mer om detta på vår blogg om propplösare). Detta är något som vi på Cyklande Rörmokaren avråder från då de kemiska lösningarna gör att åldersbeständigheten i rören kraftigt försämras vilket leder till att plasten och gummitätningar blir spröda och spricker.
Det är i dessa fall bättre att använda sig av en rensfjäder då denna inte på något sätt skadar rören och har en mekanisk, i somliga lägen effektivare, rensteknik än lösningsmedel. Rensfjädrar är relativt billiga och går att köpa i butiker som Clas Ohlsson, Järnia och hos andra järnhandlare som riktar sig till slutkonsumenter.
När man arbetar med en rensfjäder är det bäst att först demontera vattenlåset. Därefter för man in rensfjädern och matar den stadigt till dess att den tar stopp. Vid det här momentet är det viktigt att man inte ger upp för tidigt då avloppet kan ha skarpa böjar som gör att fjädern tar stopp innan man nått själva stoppet i sig.
Stöter man på ett stopp som man misstänker är ett mekaniskt stopp i systemet – försök då att cirkulera rensfjädern medan du behåller trycket på den. Om man gör detta brukar man komma förbi och lösa upp de flesta typer av stopp som kan finnas i systemet.
Det finns dock problem med rensfjädern och det är att den fungerar olika bra beroende på vilket typ av stopp det handlar om. Är det tillexempel förhårdnade fetproppar eller liknande, som ofta uppstår i kök är dess förmåga att lösa stoppet väldigt begränsad. Fjäderns utformning i sig gör att det kan vara svårt att tränga igenom stopp av denna typ och man blir ofta tvungen att istället använda sig av, och kalla in, en riktig spolmaskin. Är det dock stopp i handfat eller golvbrunnar som ofta har en mjukare fetsammansättning eller mycket hår fungerar en rensfjäder betydligt mycket bättre.