Vattenlås – en urgammal konstruktion i moderna badrum

Cyklande Rörmokaren Badrum 2 Comments

Har du tänkt på hur det kommer sig att oavsett vilka grejer man spolar ner i avloppet så luktar det fortfarande inte. Det är som att dofterna bara försvinner. Men som bekant försvinner ingenting, det bara förflyttas – och barriären som gör att vi slipper otrevliga dofter kallas för vattenlås. Ett vattenlås är som en avloppssluss där vattnet, tack vare rörens utformning och gravitationen. Även i naturen finns vattenlås.

Det finns generellt två typer av vattenlås:

Rörvattenlås

Rörvattenlåset är en gammal konstruktion men som än i dag används till både toaletter och köksavlopp. Det bygger på en U-formad konstruktion som gör att en del av vattnet stannar kvar i röret och på så sätt förhindrar luft och lukt från att passera in från röret in i rummet. För att förhindra att vattenlåsen blir utsugna så måste man i avloppsgrodan (det nätverk av avloppsrör som ligger i golvet) eller på stammen ha en avluftning så att det inte blir ett allt för starkt undertryck i systemet som gör att vattnet sugs med och luft kommer igenom.

Man kan ibland om det är stop i toaletten som man sedan får att släppa höra ett starkt slukande ljud och efter det ser man att det är mycket mindre vatten i toaletten än vad det brukar. Detta beror på undertryck. Det är dock ingen fara så länge det finns en avluftning i systemet och det är därför inte allt vatten sögs med.

Pungvattenlås

Pungvattenlås är i dag en av de vanligaste formerna av vattenlås. De är lättare att rensa och tar mycket mindre plats. Därför är de populära i badrum och badrumsmiljöer. Pungvattenlås bygger på ett rör som är försänkt i en kopp (pung) som lämnar kvar en del av vattnet så att luften inte kan passera. Men precis som på rörvattenlås kan också pungvattenlås sugas ur vid undertryck.

Membran vattenlås (Kommod vattenlås)

Membranvattenlås fungerar som en bakventil som släpper igenom avloppsvattnet men inte luft som försöker passera åt andra hållet. Dessa är bra på så sätt att de tar väldigt lite plats då de ser ut ungefär som ett vanligt rör samt att de inte kan bli utsugna och därför inte har några problem med undertryck i systemet. Dock är dessa känsligare och kan lätt börja släppa igenom luft i alla fall så snart avloppet har börjat bli igensatt av gammal tandkräm och hårrester  eller dylikt. Detta gör att de inte alltid är att föredra om det finns möjlighet för andra alternativ.

 

Nedan ni kan se denna film från vår samarbetspartner Hendig som visar hur man rensar och och gör rent vattenlås.

Comments 2

 1. Jag bor i ett flerfamiljs hus och jag är ofta tvungen att rensa mitt tvättställs vattenlås. Nu är det så att om jag lägger handen eller en bit toa papper över golv avloppet d.v.s. där vattenlåset ansluts till själva avloppet kan känna att det blåser luft uppåt d.v.s. inget sug nedåt.Jag undrar om det skall vara på detta vis eller om det är detta som orsakar att mitt vattenlås beckar igen?

  1. Post
   Author

   Hej Lars-Olof,

   En mycket intressant frågeställning!

   Det är inget fel hemma hos dig, du kan vara lugn! Beroende på väder och vind så kan det bli över eller undertryck i ditt avloppssystem som gör att luft antingen sugs in eller trycks ut ur avloppet. Detta är fullt normalt och det är inte därför som det blir stopp i ditt vattenlås.

   Med vänliga hälsningar,
   Hugo Wolgers, grundare av Cyklande Rörmokaren och VVS-montör

Lämna ett svar