Korgbottenventil

Korgbottenventil – Läckage under diskho

Cyklande Rörmokaren Cyklande Rörmokaren

Ett vanligt förekommande problem är att kunder kontaktar oss och förklarar att vattenlåset läcker när de spolar i diskhon. Ofta visar det sig vara så att det inte är vattenlåset i sig självt som är problemet, utan istället den bottenventil eller, i diskhoar benämnda korgbottenventilen som inte håller tätt.

Vad är en korgbottenventil?

En korgbottenventil är den koppling som sitter mellan diskhon och vattenlåset. Den är ofta utrustad med någon form av sil och det är den man sätter proppen i när man stoppar vattnet från att rinna ur diskhon – till exempel när man ska diska för hand.

Korgbottenventiler varierar i storlek och modell beroende på diskhons utformning och hålstorlek.

De kommer också i flera olika utföranden där anslutningen till vattenlåset antingen kan gå åt sidan eller neråt. Ett vanligt förekommande skäl till att folk blandar ihop korgbottenventil och vattenlås är också just det att vissa fabrikat gör helintegrerade varianter där korgbottenventil och vattenlås är samma. Dessa tillhör också gruppen som är svår att hitta reservdelar till eller kompletterande ventiler vid byte. Det finns också de som har mekaniska delar för att kunna höja och sänka proppen i hon. Detta är något vi starkt avråder från att välja vid en nyinstallation då det är fler delar och därmed fler saker som kan gå sönder. Det är också mycket svårt att få fram ersättande artiklar till dem om de går sönder.

En allmän regel man bör hålla sig till när man inhandlar VVS-attiraljer är att köpa så standard som möjligt, och detta bör man även göra när man väljer korgbottenventil.

Varför håller inte korgbottenventilen tätt?

Detta beror generellt sett på att packningarna blivit skadade eller torkat men det kan också bero på att ventilen blivit förskjuten. I det senare fallet behöver den endast dras åt så att den sitter i rätt läge på nytt.

Börjar man dra åt korgbottenventilen men märker att detta inte hjälper eller att skruven bara snurrar och snurrar utan att fästa ventilen ordentligt beror det sannolikt på att gängfästet i korgbottenventilen släppt ifrån plasten. Ett annat problem kan vara att gängan, eller hela skruven, rostat sönder eller gått av.

Har korgbottenventilen gått sönder finns det ingen annan lösning på problemet än att byta den. Beroende på modell kan detta vara ett mer eller mindre tidskrävande åtagande. Det svåra är ofta inte själva monteringsmomentet i sig, utan snarare att hitta rätt typ av ventil om ingen av standardvarianterna passar. Detta är absolut vanligast vid väldigt gamla diskhoar och diskhoar gjorda av porslin då fabrikaten antingen inte tillverkas längre eller är specifikt utformade efter just den diskhon.

Hur vet jag om det är korgbottenventilen eller vattenlåset det är fel på?

Som vi skrev i det inledande stycket är det mycket vanligt att man som lekman tar fel på om det är korgbottenventilen eller vattenlåset som det läcker ifrån. En tumregel lyder ”läcker det ifrån undersidan mellan metallen och det anslutande ventilhuset är det generellt sett korgbottenventilen som det är fel på, läcker det under ventilhuset är det vattenlåset som behöver bytas.”

 

Om ni har problem med er korgbottenventil, ert vattenlås eller har andra spörsmål angående VVS, tveka då inte på att kontakta oss antingen via telefon 076 885 6876 eller via vårt smidiga kontaktformulär.