Rörmokare i kulturen

Cyklande Rörmokaren Rörmokare Leave a Comment

Rörmokaren är ett släkte som inte skildrats speciellt ofta i litteraturen. Som tidigare nämnt i bloggen är världens mest kända fiktiva VVS-montör Super Mario. En snabb sökning på ”plumber” på Amazon ger även det ett klent resultat. Mestadels är det instruktionsböcker för att fixa olika rörrelaterade problem samt kurslitteratur för blivande VVS-montörer som dyker upp.

I svenska kultursammanhang är det senaste exemplet förmodligen Rörmokaren skriven av Viggo Cavling och utgiven på Forum förlag. Boken handlar om en rörmokare som jobbar med att rensa upp bland den politiska toppen i Stockholm. Recension av denna bok utlovas på bloggen inom sinom tid – so stay tuned!

En annan relativt känd rörmokare är Corky från filmen Bound som filmades av Bröderna Wachowski (som senare gjorde Matrix) 1996. Även denna film kommer att recenseras framöver här i bloggen. I övrigt är det ett skralt utbud som möter den rörmokartörstande kulturfantasten.

Rörmokaren är kanske mer aktuell i politiska sammanhang, som en representant för ”The average Joe”. Inför Storbritanniens EU-inträde gick debatten het om ”The Polish Plumber” som skulle stjäla britternas jobb. Och under sin valturné inför det ameriksanska valet 2012 mötte Obama Joe the Plumber vilket fick stor uppmärksamhet i media.

Kanske är det där som rörmokaren har sin hemvist i dagens samhälle. Vi på Cyklande Rörmokaren AB lovar att utforska det här ämnet på djupet i den här bloggen!

Rörmokaren - Viggo Cavling

Lämna ett svar