Vi får ofta frågan om vad man kan göra i badrum där kakelplattor och fogar skadats, missfärgats eller dör tillväxt av svartmögel har uppstått i fogar och hörn (läs vår blogg om hur du kan skydda dig mot, samt behandla, svartmögel i badrum). Ibland kan det givetvis också vara så att man som lägenhets- eller husinnehavare inte tycker om det ytskikt som finns i badrummet. Det traditionella sättet att arbeta på kräver då att man river kaklet och på grund av risken att skada tätskiktet inunder det i samband med att kaklet rivs gör att man brukar rekommendera att göra om hela badrummet, inklusive tätskikt vid denna typ av operation. Det här är, som ni förstår, dyrt då det är resurs- och tidskrävande.
En bättre lösning, som vi brukar rekommendera våra kunder är det som kallas för ”kakel på kakel”. Det innebär att man kaklar på befintlig yta med befintligt kakel vilket innebär att man slipper omfattande rivningsarbeten samt arbetet med att göra ett nytt tätskikt.
Det innebär att man börjar med att göra rent väggarna och golv som ska kaklas med ett rengöringsmedel för att sedan primea med en specialprimer som gör att fixet/häftmassan kan fästa på ytor det normalt sätt inte skulle krava av att fästa på. Efter det är det egentligen bara att kakla på som vanligt. Det finns dock ett par saker som är viktiga att tänka på vid den här typen av arbeten: till exempel kan man behöva arbeta med tjockare lager av fix för att kompensera för ojämna underlag ifall att ytan inte är lika slät som den normalt sett är vid ett kaklingsarbete där väggarna ännu inte befästs med plattor av olika djup och höjd.
I samband med att man höjer det estetiska intrycket av sitt badrum så vill många också öka komforten och då kan det vara lätt att tro att en kakel-på-kalellösning förhindrar möjligheterna att få golvvärme. Så är dock inte fallet. Numera finns det fabrikat av elektrisk golvvärme som inte har några problem med att komma i kontakt med vatten även om möjligheten att förlägga vattenburen golvvärme kvarstår. Vattenburen golvvärme gör dock att golvet behöver höjas betydligt mer än den elektriska diton. Utöver att den elektriska golvvärmen måste tåla väta så är det också viktigt att man använder flytspackel eller andra typer av utfyllningsmassa som inte har några problem med att vätas upprepade gånger. Numera finns det många sådana fabrikat på marknaden. Det gör att du som har ett badrum där du kanske enbart vill ha golvvärme eller förhöja intrycket av golvet eller delar av väggarna, om inte hela badrummet, fortfarande har möjlighet att förverkliga detta utan att behöva riva det befintliga badrummet med allt vad det innebär.
Diffusionsöppna tätskikt
I somliga fall så kan man som kund känna att badrummet skulle behöva ett lyft men att tätskikten är allt för gamla, vilket skapar en risk för att väta kan tränga igenom (se vår blogg om hur man kan se indikation på om man har en vattenskada i badrummet). Då finns möjligheten till att applicera ett så kallat diffusionsöppet tätskikt.
Generellt sett är det ett tabu i branschen att lägga ett tätskikt ovanpå ett annat tätskikt på grund av risken att man stänger inne fukt som sedan kan röra sig till delar som det inte avsetts för eller få material att reagera. På grund av detta så är branschpraxis att man alltid ser till att riva bort det gamla tätskiktet ordentligt innan man applicerar ett nytt. Diffusionsöppna tätskikt fungerar med hjälp av nanoteknik på ett sätt som gör att fukt aldrig kan tränga utifrån och igenom men däremot underifrån och ut. Detta gör att tätskiktet andas och eventuell fukt som skulle finnas sedan tidigare eller bryta igenom på annat sätt fortfarande kan ta sig ur konstruktionen. Detta möjliggör att även äldre badrum som utdömts som för gamla för att inte rivas och renoveras kan slippa gå detta öde till mötes och istället till stor del användas som grund för det nya badrummet.
Den här tekniken kan såklart också användas om olyckan varit framme och tätskiktet brutits i känsliga zoner så som våtrumszon 1, eller plats för bad eller dusch. Arbetsmässigt fungerar det diffusionsöppna tätskiktet ungefär som en primer, det vill säga att när du väl applicerat den kan så kan du kakla direkt ovanpå den. Det är dock viktigt att tänka på att det diffusionsöppna tätskiktet är flera gånger dyrare än primern och därför inget som man vill använda om det inte är nödvändigt.
Om du vill veta mer om möjligheterna att göra om ditt badrum eller behöver hjälp med något annat plattsättnings-, tätskikts- eller VVS-relaterat, tveka inte att kontakta oss antingen via vårt formulär eller på telefon 08 500-333 70.