Till och från får vi in förfrågningar från kunder som vill byta ut sina dusch-/badkarsblandare. Ett vanligt problem är då att blandaren och blandarbrickan är två olika komponenter där blandarbrickan utgör anslutningen från rören till själva blandaren. Somliga bad- och duschblandare har inget koppel utan rören kopplas direkt på blandaren men de facto är detta betydligt ovanligare än att det sitter en blandarbricka på väggen. Om det är utanpåliggande rör är ett byte av blandarbricka generellt sett inte några svårigheter, problemet uppstår först när det är inbyggda rör som blandarbrickan är utformad för. Beroende på rörtyp eller installationsmodell så varierar möjligheterna stort för hur omständigt, om det ens är möjligt, att byta blandarbrickan.
På grund av allmän efterfrågan kommer här en lista på vilka modeller som är lättast, respektive svårast (eventuellt omöjliga att byta ut):
Utanpåliggande blandarbrickor:
– Dessa kommer i olika utföranden om 40/150/160 CC (se vår blogg om CC-mått). Självfallet så görs de i olika design och metallfinish.
Väggdosor:
– Väggdosor är utformade med en gängad koppling som sitter i väggen till vilket man ansluter ett installationsrör – vilket kommer i olika storlekar och färger för antingen 150 eller 160 CC. Se vår video om hur man installerar LK-väggdosor: https://youtu.be/YfZ0EYiH7KU?si=_JkhV8fDiTK_CQWt
PEX-rörsblandarbrickor
– PEX-rörsblandarbrickor har främst två faktorer att förhålla sig till:
a) att PEX-rören är 15 eller 16 i dimension
b) samt att CC-måttet varierar från 150 till 160 CC.
och det är nu problemen hopar sig. Sedan Säker Vattens nya regelverk från 2021 så behöver väggbrickor med kopplingafunktion ha en längre distans mellan vägg och bricka än vad som tidigare krävts av regelverket. Detta för att skyddsröret på PEX-rörssystem behöver sticka längre ut från väggen än vad som tidigare krävts. Det gör att nya väggbrickor inte kräver att rören till vägg brickan behöver vara aningen längre än vad de behövde vara på den tidigare anbelangade modellen av brickan. Förutom att det ofta kan vara väldigt svårt att få loss de tidigare klämringskopplingarna som håller fast röret i brickan så blir det här såklart ytterligare ett problem. Beroende på hur rören är dragna i väggen kan man i somliga fall lossa dem från anslutningspunkten vid fördelaren för att sedan dra ut dem så mycket som krävs för att kunnabmontera dit den nya blandarbrickan på ett korrekt sätt, för att därefter förlänga rören vid fördelaren om det inte är möjligt att återinstallera dem med den längd på rör som redan finns.
Blandarbricka för inbyggda kopparrör:
– Nu kommer vi in på en domän utav blandarbrickor som man generellt sett kan se som omöjlig att byta. Även om det i teorin givetvis går att byta blandarbrickan så är problemet att det ofta är mycket svårt att få loss klämringskopplingarna utan att förstöra det gamla blandarfästet och eventuellt också rören. Nästa problem är att blandarfästen för kopparrör varierar i hur lång rörlängd som krävs för att koppla in röret direkt ifrån väggen för att koppla in blandarbrickan på ett korrekt sätt. Till skillnad ifrån PEX-rör som när de installeras, oftast, i rör-i-rör-system, så finns som vi sagt möjligheten att förlänga eller byta ut de gamla rören. Den möjligheten finns inte vid kopparrörsinstallationer utan att utföra väldigt omfattande renoveringsarbete. Det gör att risken är väldigt stor att arbetet blir enormt mycket mer omfattande om röret inte sticker ut tillräckligt mycket från väggen. Det här är tyvärr ett problem vi har stött på hos en mängd kunder som på egen hand försökt byta blandarbrickor eller haft rörmokare som inte insett problematiken innan det är för sent. Beroende på omfattningen av problemet så går detta ofta att lösa med mer eller mindre omfattande arbeten, vilket innebär att man inte måste göra om hela badrummet. Det kan handla om allt från att man modifierar kopplingar till att installera skiljeväggar för att dölja problemet men fortfarande hålla sig inom Säker Vattens och försäkringsbolagens krav.
Speciallösningar:
– I somliga fall matchar inte anslutningsrören överhuvudtaget med designen för blandaren eller blandarbrickan. Då kan man ofta bygga till ramar eller skärmväggar i klinker eller kakel för att fortfarande uppnå en estetiskt tilltalande lösning. Man vill generellt sett ta speciallösningar i beaktning innan man börjar försöka demontera blandarbrickor med mera då arbetet för att få loss en blandarbricka oftast är tidskrävande samtidigt som det ställer höga krav på montören. Så kan man hoppa över det steget genom att istället göra en speciallösning med förhöjningsramar för blandarfästet eller blandaren är det oftast bättre.
Behöver du hjälp med VVS, El eller annat hantverk – tveka inte att kontakta oss på Cyklande rörmokaren på telefon 08 500 333 70 eller fyll i vårt formulär.