Vattenmätarbyte

Cyklande Rörmokaren Rörmokare Leave a Comment

Jag blev uppringd av en styr o regler kille (SR), han ville ha hjälp med att byta ett antal vattenmätare. Jobbet var väldigt speciellt och inget fick gå fel. Det lät konstigt; att byta vattenmätare tillhör det enklaste man kan göra i det här yrket. Jag förstod att han tryckt en siffra fel och hamnat hos mig. Jag sa dock inget om det utan åtog mig jobbet.  Nuförtiden är nästan allt i större fastigheter uppkopplade mot nätet, till exempel pumpar, givare, fläktar mm. I det här fallet vattenmätare för intern mätning. Smidigare fakturering, man slipper kolla på plats. En vecka senare träffas vi på Östermalm. Där ansluter även byggföretagets representant (Br).

Han berättade då om husets historia. När kontorshuset uppfördes fyra år tidigare byggdes det lyxlägenheter på de två översta planen, lägenheter i två plan. Av okänd anledning lyckades man få upp priset för dessa lägenheter till rekordnivå. (Sveriges dyraste bostadsrättsförening).  De två minsta såldes för 50 miljoner styck. Den dyraste gick för 120 miljoner. (Br) ansåg att priserna inte motsvarade den byggda kvalitén, bland annat hade arkitekten ritat in Turkiska glaspartier som börjat läcka in vatten. Husets ägare skyllde på byggföretaget som i sin tur ansåg att arkitekten valt för låg kvalitet. Det skulle göras upp i rätten men det var inte klart ännu.
Byggnationen var i stort sett utförd enligt standard. De som bodde här var förutom att de var mycket rika även speciella på andra sätt. Särskilt en, han hade skottsäkert glas i alla fönster samt ett säkerhetsrum mitt i lägenheten. Där kunde han rymma in vid eventuellt inbrott. Vattenmätarna var placerade på fyra olika platser för de sex lägenheterna.
Vi tog hissen till plan 5, sen gick vi rakt ut. Det kändes då som att vi gick i ett radhusområde på markplan. Vi började med  det enklaste stället. En lucka mitt på väggen. När han öppnade tittade jag förvånat in. Installationen var helt fel utförd. De vanligaste samt billigaste vattenmätarna måste monteras vågrätt för att dom ska mäta rätt. Här var mätarna monterade lodrätt. Dom slits ut då och  resultatet blir med tiden allt mer fel tills räkneverket stannar helt. Det borde ha suttit 2 mätare, kV samt vV men det satt 3 st. Jag funderade en stund innan jag förstår varför det sitter 3 st. Dom har först satt in kV mätaren i felaktig läge men i övrigt rätt. Dom fortsätter på samma sätt med vv, men förutsättningarna skiljs åt. Vv är i ständig cirkulation och det har dom inte tänkt på när dom monterat vv mätarna. Vv mätarna kom mitt i det cirkulerande vattnet.
Dom hade troligen insett detta mycket sent. Istället för att då bygga om och rätt satte de in en extra mätare på returvattnet. För att då få fram den mängd vatten som använts har styren tvingats lägga in ett plusvärde samt ett minusvärde. Vilken otroligt dum lösning? Hur kan man ha fått detta godkänt? I och med att vv mätarna var vanliga, monterade i fel position samt snurrade dygnet runt hade slitaget blivit omfattande. Vissa av mätarna hade stannat helt. Av okänd anledning hade dom bara använt sig av en av de lekande muttrarna som följer med  mätarna. Den andra änden av mätarna var fastskruvade. Jag tvingades skruva loss varje mätare. Istället för att som vanligt enkelt släppa två muttrar. Vilket tog mycket längre tid. Dom hade vattensäkrat området noga för ett eventuellt framtida läckage. De hade dock glömt att täta mellan rör och isolering. Nästan alla läckage på lodräta rör, följer vattnet röret och i det här fallet rakt ner i byggkonstruktionen. Dvs ganska meningslöst jobb.
Jag förklarar för Br att orsaken till att mätarna inte fungerar är att allt är felmonterat. Han litade inte på mig utan ringde upp en konsult och delger han min förklaring. Konsulten förstår att jag har rätt. Br blir mycket förvånad. Hur kan ett så grovt fel gå igenom alla kvalitetssteg? Min nästa fråga till konsulten blir om jag ska bygga om det hela till en normal installation. Dvs montera mätarna vågrätt samt mäta endast den mängd vatten som lägenheterna använder. Eftersom vi bara fick 12 mätare men det var 18 st installerade tyckte jag att det var den enda rimliga lösningen. Konsulten tänkte annorlunda. Kv-mätarna som inte fungerade rätt skulle sitta kvar. Kv skulle istället betalas utifrån ett schablonvärde av hur mycket varmvatten som används. Lösningen med de två dygnet runt snurrande Vv mätarna skulle sitta kvar! Dom skulle bytas till den nya typen som kunde monteras lodrätt. Måste erkänna att jag tyckte lösningen var ovanligt korkad. Konsulten bestämde, det var bara att rätta sig. Utöver tidigare nämnda fel hade dom tidigare rörmokarna sparat in på en avstängningsventil efter vattenmätarna. Detta försvårade arbetet genom att det kom vatten från lägenheterna vid byte av mätarna. Styren hade dessutom blandat ihop sladdarna i källaren. Vilket gjorde att några av lägenheterna betalade grannens vatten istället för sitt eget!
När vi plockar fram Vattenmätarna blir vi förvånade. Det var  inga vanliga vattenmätare, dessa mätare kunde även mäta hur mycket energi som passerar. Mätningen sker helt utan rörliga delar. Energimätning är en funktion som inte var efterfrågad. Br klipper av temp givar kabeln och säger, där försvinner många sköna tusenlappar. Mätarna kostade ca 10000 kr st +moms i inköpspris. Det finns mekaniska mätare som kan monteras lodrätt till bråkdelen av den här kostnaden. Konsulten hade förmodligen tänkt att endast det dyraste är gott nog efter allt strul på det här stället. Det var genomgående samma fel på alla ställen. Dom gamla och nya mätarna (talade) inte samma språk, allt fick programmeras om.
Dom  följande två ställena var förråd som vi kom in i utifrån. Det gick enkelt att byta mätarna. Det fjärde stället var svårare. Trots att det var överenskommet 1 vecka tidigare att vi behövde komma in just idag, tvingas vi vänta. Vi åkte ner och satte oss på en restaurang. Vi lärde känna varandra bättre, Det visade sig att ena SR hade hållit på med karate i ca 30 år. En av  hans söner var nordisk mästare. Jag undrade om han hade fått användning av sina kunskaper i vardagslivet? Ja på gott och ont.  Vadå, förklara? -Jag blev rånad av tre stycken på Sankt Eriksplan. Dom tog min mobil men jag slog ut tänderna med armbågen på en innan jag flydde. -Med armbågen?- Det finns många skäl till att man inte ska slå någon med knytnäven. Ett av skälen är att den som slår ofta får en värre skada än den som blir slagen vilket de flesta inte är medvetna om.
Det fanns många vittnen och jag blev snart kontaktad av polisen. Polisen  sa, -vi vet allt, straffvärdet på det du gjorde är trots allt större än vad han gjorde mot dig. Du har ingen chans i en rättegång. Men om du kommer till polisstationen på måndag kl 9 så ska jag ordna det så bra som möjligt för dig. -På Polisstationen träffade jag åter rånaren med de utslagna tänderna. Polisen säger ,-mr x behöver nya tänder ,om du betalar hans självrisk på 5000 kr så kommer han inte att åtala dig för misshandel . -Jag hade inte mycket val utan tvingades att betala. Alla blev vinnare. Polisen besparade samhället kostnaden för en rättegång, rånaren slapp helt straff samt kom inte ens med i straffregistret. Jag själv  kom inte heller med i registret och slapp straff,men det kostade mig som sagt 5000 kr!  När jag hör det här kan man inte låta bli att tänka, typiskt Svenskt!  Tiden hade gått och vi var nu välkomna in till den mycket säkerhetsmedvetna mannens lägenhet. I den första delen av lägenheten var det full takhöjd dvs ca 5m ,ända till yttertak. Den Polska städaren står högt upp på en trappstege. Han dammar av någon typ av skulptur nära 4 meter hög, Något damm syns inte till men han var där för att städa och då städar han. Jag går runt och öppnar alla kranar för att få så lite läckage som möjligt när jag byter vattenmätarna, bland annat är jag inne i tvättstugan. När bytet är klart behöver jag  åter komma in i tvättstugan och stänga kranen, dörren är dock låst och jag kommer inte in. Jag letar upp polacken ,han var på balkongen på sjätte våningsplanet där han dammsög! Jag tittar nyfiket på när han ska öppna dörren. Ett handtag, inget nyckelhål,kanske en fjärrkontroll? Det visar sig att det sitter pyttesmå knappar på handtaget som jag inte sett. Han slår in  rätt kod och dörren går upp. Han  var mycket noga med att dölja koden för mig.
Han kunde ha varit helt lugn, Jag hade inga planer på att återbesöka tvättstugan utan tillstånd. När mannen åter försvinner och SR jobbar  med inkoppling av de nya vattenmätarna, passar jag på att leta upp (skyddsrummet). I en liten toalett mitt I lägenheten är dörren utrustad med ett kraftigt extra lås. 5 st 18 mm stålkolvar går ut och blockerar i karmen. Den här typen av lås förekommer sällan på ytterdörrar, som ett extra lås på en toalett är det nog troligen unikt. Jag var tvungen att testa  låset, låser med dörren öppen. Jag lyckades dock inte att få in kolvarna igen. Ingen upptäckte det under tiden jag var där. Strax därefter kommer städpersonalen och säger att nu måste ni vara klara för vår hund tål inte att vara ensam längre nu!  Vi måste åka hem.  SR skyndade sig och strax därefter var jobbet klart. Mycket frågetecken återstår efter den här dagen. Förelåg  det ett verkligt hot mot den här mannen eller var det bara paranoia? Hur kunde allt gå så helt fel och ändå gå igenom besiktningen? Individuell vattenmätning är inte alltid en bra idé, speciellt inte när de  rikaste betalar Sveriges billigaste kranvatten.

Lämna ett svar