Rörmokarens Verktygslåda #1 – Röravskäraren

Cyklande Rörmokaren Verktyg Leave a Comment

Ett verktyg som alltid är med rörmokaren när han ska ut på jobb är röravskäraren. Detta är inte konstigt med yrkets namn i åtanke. Ofta kräver jobben att man anpassar ett rör på olika sätt för att antingen kunna installera något nytt, eller för att reparera de kopplingar som redan finns men blivit slitna av olika skäl. Röravskäraren används på så sätt att man fäster den runt röret med kullagret på ena sidan och skärtrissan på andra. Sedan skruvar man åt på motsatt sida från skärtrissan så att den hålls fast. Viktigt innan man börjar skära av röret är att man nu mäter upp från trissan till toppen så att man inte råkar skära av antingen för mycket eller för lite.

Sedan snurrar man runt hela röravskäraren runt röret medan man steg för steg drar åt skruvmekanismen så att trissan befinner sig i ett konstant tryck mot röret. Detta upprepas till dess att röret är av. De två vanligaste anledningarna till att man kapar av ett rör är att man antingen vill anpassa längden eller att ena ytterkanten ”fått sig en kyss” och därför inte längre passar bra för att koppla in exempelvis slangar, varmvattenberedare eller dylikt i.

Rörmokaryrket är ett varierande och problemlösande jobb, och därför är röravskäraren ett måste att ha med på fältet, oavsett vad man ska göra – för själva utmaningen med yrket är just att man måste anpassa sitt eget tänk och lösningarna till situationen man ställs inför. Och för att kunna göra det på ett smidigt vis är röravskäraren ett minst sagt oumbärligt verktyg som rörmokaren alltid bör ha med sig.

Det här är första delen i en bloggserie om rörmokarens verktyg. Vi som jobbar som rörmokare i Stockholm vill via den ge en inblick i hur en rörmokare arbetar och vad för verktyg, och vilken funktion en rörmokare har med sig när de jobbar. Vi vill med denna bloggserie inspirera till att dels fixa själv, men också bjuda på en glimt bakom kulisserna för vår verksamhet.

Lämna ett svar