Rörtången, detta verktyg som följer med rörmokaren vart än han åker (vare sig det är på bil eller som i vårt fall medelst cykel) och som även återfinns i Cyklande rörmokarens logga. Rörtången är det kanske mest ikoniska rörmokarverktyget som finns, men det ännu färre vet är att det, eller iallafall den anpassningsbara varianten, är en svensk uppfinning – konstruerad av Johan Petter Johansson 1888.
Det gör rörtången så praktisk är dess ”ställbara käftvidd” som gör att man kan få ett hårt grepp om ett rör nästan oavsett hur tjockt röret ifråga är. Förr i tiden var detta mycket användbart då ännu inte fanns något standardformat eller storlek på rör, vilket medförde att en rörmokare var tvungen att ha med sig många olika typer och storlekar av rörtångar för vara säkra på att kunna greppa fast just det rör som fanns på plats. Att slippa ta med en hel hög med verktyg är givetvis ett stort plus för rörmokare i vardagen oavsett om de ska bocka rör eller rensa avlopp.
Bilden ni ser härovan kommer från Tekniska Museet där Johan Petter Johanssons rörtång valdes ut till en av 100 innovationer från det förra seklet.
Det här är den andra delen i en bloggserie om rörmokarens verktyg. Vi som jobbar som rörmokare i Stockholm vill via den ge en inblick i hur en rörmokare arbetar och vad för verktyg, och vilken funktion en rörmokare har med sig när de jobbar. Vi vill med denna bloggserie inspirera till att dels fixa själv, men också bjuda på en glimt bakom kulisserna för vår verksamhet.
Tidigare delar i bloggserien om rörmokarens verktyg hittar ni här: