Rågsveds Centrum

Rågsved

Ebba grön och den svenska punkhistorien med Thåström i spetsen är nog vad många svenskar först och främst förknippar med Rågsved! Områdena omkring är inte heller att glömma bort! Högdalen med sin konstgjorda Högdalskulle och bostadshusen, Bandhagen med sitt centrum som lokal knytpunkt för de boende. Att det är grönt omkring Rågsved är också ett trevligt inslag i området där många bostadsrätter relativt nyligen (detta skrivs 2023) har sålts. Hagsätra, Hökarängen och Skarpnäck har alla tre mängder av grönområden som man kan njuta av en trevlig sommardag!

Rågsved är en stadsdel som är belägen i södra Stockholm, Sverige. Området har en intressant och varierad historia som sträcker sig tillbaka i tiden och har genomgått förändringar som har påverkat dess utseende och karaktär. Från sina tidiga jordbruksrötter till dagens urbana miljö, har Rågsved utvecklats till en mångsidig och dynamisk stadsdel.

Rågsveds historia har djupa rötter i den svenska jordbrukskulturen. Under medeltiden var området huvudsakligen en landsbygd med små gårdar och odlingar som försörjde lokalbefolkningen. Namnet ”Rågsved” kan härledas till det fornsvenska ordet ”råghesvedher”, vilket syftar på ett område som blivit avskogat genom bränning för att göra plats för rågodling. Detta visar på områdets historiska betydelse som ett jordbrukslandskap. En kontrast till att den urbana delen idag till stor del definieras av Kjell Åströms hästskoformade centrumbyggnad – och förvissa (som kanske är fast i punkhistorien) den berömda graffitimålningen som målades över av misstag.

Under 1800-talet började Rågsved genomgå förändringar när industrialiseringen tog fart i Stockholm. Järnvägslinjer drogs genom området, vilket ledde till en ökad urbanisering och tillgänglighet. Detta skapade förutsättningar för en gradvis omvandling från jordbruk till stadsbebyggelse.

Rågsved spelade en viktig roll under Stockholms utbyggnad av bostäder på 1900-talet. Efter andra världskriget växte behovet av bostäder och staden satsade på att bygga nya områden för att möta efterfrågan. Rågsved blev en del av denna bostadsexpansion och började växa som en modern bostadsstadsdel på 1950- och 1960-talet.

Rågsved är känd för sin mångfald och inkluderande atmosfär. Området har lockat människor med olika bakgrunder och kulturella influenser, vilket har bidragit till dess unika karaktär. Genom åren har det etablerats olika kulturella och sociala verksamheter som speglar områdets diversifierade befolkning.

Rågsved har också en närhet till grönområden och rekreationsmöjligheter. Bland annat finns Rågsvedsängarna och Örby Slottspark i närheten, vilket ger invånarna möjlighet till friluftsliv och avkoppling.

Rågsved är en del av Stockholms växande stadskropp och har utvecklats till en dynamisk stadsdel med moderna bekvämligheter och mångfaldig kultur. Genom att kombinera sin historiska grund med nutida behov och trender fortsätter Rågsved att vara en plats där människor kan leva, arbeta och trivas.

Vi på Cyklande rörmokaren kommer till Rågsved snabbt genom vårt söderortskontor i Solberga och ser fram emot att hjälpa er med vilka bestyr ni än har i form av VVS, el, Snickeri och Bygg – inget jobb är varesig för litet eller för stort. Det viktigaste är att våra kunder blir nöjda!

För att komma i kontakt med oss är det enklaste du kan göra att fylla i vårt formulär.